Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Κριτική των έργων μου από Πλασκασοβίτη Μαρία κριτικό Τέχνης

ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΝΝΑ

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΥΡΙΣΜΟΣ

Μέσα από τις δημιουργίες της Ειρήνης Πέννα τα χρώματα και το φως εναλλάσονται σε μια ερωτική σχέση που αποδίδεται με ποιητική διάθεση.

Η βαθιά αγάπη και η επαφή της καλλιτέχνιδας με τα θέματα της πηγάζει μέσα από το εξαιρετικά προσεγμένο σχέδιο και την ανάδειξη της λεπτομέρειας.

Η χρωματική παλέτα πλημμυρίζει με αντιθέσεις και εναλλαγές θερμών και ψυχρών χρωμάτων και τονίζει τη συμβολικότητα που η ζωγράφος θέλει να περάσει στα έργα της.

Χρώματα όπως: μοβ του μυστηρίου, αρχοντικό και ασυνήθιστο, λευκό της αγνότητας και της καθαρότητας, κόκκινο πορφύρας της αγάπης του έρωτα, του πάθους, ροζ των συναισθημάτων και του ρομαντισμού αποχρώσεις του γαλάζιου και του μπλέ της ελπίδας του ονείρου και της ενεργητικότητας…..

Τα θέματα αγαπημένα: λουλούδια, θάλασσα βυθός και πεταλούδες, πολλές αμέτρητες πεταλούδες , ψυχές που πετούν ελεύθερα και δεσπόζουν στο ουδέτερο και το άπειρο βάθος.

Η σουρεαλιστική διάθεση και ο συνδυασμός της ρεαλιστικής απεικόνισης και του ακαθόριστου χώρου μα τις χρωματικές εκρήξεις υποβάλλουν τους συμβολιστικούς τόνους που είναι διάχυτοι στους πίνακες.

Η ερωτική σχέση της ζωγράφου με τα λουλούδια της, το παιγνίδισμα του φωτός και τις πεταλούδες είναι εμφανής με τις ρεαλιστικές αποδόσεις και την πλαστικότητα των εικόνων, που με την κίνηση ζωντανεύουν και ταξιδεύουν το θεατή, με την περιστροφική και ελικοειδή φορά του σχεδίου στα άνθη της, με τα υπέροχα χρώματα που σαν θεραπεία ξεπηδούν από τους πίνακες.

Τα λουλούδια εμφανίζονται αθώα, υποκρύπτουν όμως καταστάσεις που αν τις παρατηρήσουμε θα δούμε τη λάμψη από το φως της ψυχής να αναδύεται και να κυριαρχεί. Εικόνες υπερβατικές όπως η μητρότητα μέσα στα κρίνα, η χαρά με τις πεταλούδες και την πανδαισία χρωμάτων, ανεβάζουν την ψυχή στο φως και καθρεφτίζουν τις συμβολικές τάσεις της δημιουργού.

Ο κόσμος γεννιέται και δημιουργείται μέσα από τα φως που πλημμυρίζει τα έργα της και την απουσία υποκρισία.

ΠΛΑΣΚΑΣΟΒΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
Φιλότεχνος με Πανεπιστημιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: